To blog είναι αφιερωμένο στο φίλο μας Νικηφόρο, που έφυγε νωρίς από τη ζωη. Καλό ταξίδι φίλε.... το νου σου

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη | Η μάχη του «Ποσειδώνα» για μια καθαρή παραλία



Δεκάδες κυβικά μέτρα σκουπιδιών, τα οποία επιπλέουν κατά μήκος της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, μαζεύει καθημερινά ο «Ποσειδών», το ειδικά διαμορφωμένο καταμαράν του κεντρικού δήμου.
Ο «Ποσειδών» και το έμπειρο πλήρωμά του δίνουν συστηματικά την άνιση «μάχη», που δεν τελειώνει ποτέ, για μια καθαρή παραλία. Κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Αλλες, πάλι, τα σκουπίδια είναι τόσο πολλά, που θα ήταν αδύνατο να περισυλλεγούν, ακόμη κι αν υπήρχαν δέκα «Ποσειδώνες».


«Οι χειρότερες μέρες είναι αυτές που έχει νοτιάδες, γιατί τα σκουπίδια συσσωρεύονται κατά μήκος της παλιάς παραλίας. Αντίθετα, οι βοριάδες τα διώχνουν από την παράκτια περιοχή», εξηγεί στον Αγγελιοφόρο ο κυβερνήτης Κλεάνθης Σαββίδης, ενώ ο ναύτης Ανδρέας Ζαφειρίδης σημειώνει ότι από το τέλος Μαρτίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου γίνεται χαμός, αφού εμφανίζεται έντονο το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο τα λιπάσματα που καταλήγουν στη θάλασσα μέσω των νερών των γύρω ποταμών οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των φυκιών. Αυτό, εκτός των άλλων, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού ένα εξαιρετικά αντιαισθητικό πυκνό στρώμα από φύκια, το οποίο καλύπτει τη θάλασσα σαν ένα χαλί.

Το πλήρωμα του σκάφους δίνει εδώ και 18 χρόνια καθημερινά ραντεβού στις 8 το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί αρχίζει τα δρομολόγια, κατά κύριο λόγο στην παλιά παραλία. Τα σκουπίδια σπανίως φτάνουν στη νέα παραλία, αφού τα ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή είναι τέτοια που όλα τα σκουπίδια καταλήγουν σχεδόν πάντα στην παλιά παραλία.

Οπως σημειώνει το πλήρωμα, η ποσότητα των απορριμμάτων κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των χειμερινών. Οσον αφορά το είδος των σκουπιδιών, στην πλειονότητά τους είναι ξύλα, πλαστικά, φύκια, μπουκάλια, κουτιά αναψυκτικών, καλάμια και φελιζόλ.
Υπάρχουν, όμως, και οι μέρες που μαζεύουν πνιγμένα ποντίκια, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα έπειτα από ισχυρή καταιγίδα, αλλά και που καλούνται να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά, όπως για παράδειγμα να συλλέξουν κάποια νεκρή χελώνα ή οτιδήποτε άλλο. Ειδικά τα τρωκτικά, εκτός από το συνιστούν αντιαισθητικό θέαμα, αποτελούν και εστίες μόλυνσης και γι' αυτό η περισυλλογή τους πρέπει να γίνεται άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: