Μέσα στο γνωστό, «ακανθώδες» περιβάλλον της Ελλάδας, όπου οι καινοτόμες πρωτοβουλίες συνθλίβονται μεταξύ γραφειοκρατίας και έλλειψης ρευστότητας, κάποιοι αγρότες στο νότο της Κρήτης, την Ιεράπετρα, κατάφεραν να ξεχωρίσουν.
Το 2006 ήταν μόνο 7 άνθρωποι με συνολικά 70 στρέμματα θερμοκηπίων. Σήμερα
στο συνεταιρισμό μετέχουν 26 παραγωγοί με 160 στρέμματα, καλλιεργειών κυρίως τοματών και με πρόεδρο ένα νέο άνθρωπο τον Γιάννη Μαλαθράκη, πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τον κοινό τους στόχο: Την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων τα οποία να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς για νέα είδη.
Τα μέλη του συνεταιρισμού επένδυσαν στην κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη διαλογή, την τυποποίηση και την αποθήκευση των προϊόντων που διαχειρίζονται. Σε ιδιόκτητο ακίνητο 4.000 τ.μ. κατασκεύασαν κτιριακές εγκαταστάσεις με σύγχρονο διαλογητήριο (600 τ.μ.) και ψυκτικούς θαλάμους εμβαδού 50 τ.μ. που ελέγχονται για να έχουν πάντα την ιδανική θερμοκρασία. Επίσης δημιούργησαν αποθηκευτικός χώρος 100 τ.μ. για υλικά συσκευασίας. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στεγάζονται οι εγκαταστάσεις παραλαβής των προϊόντων, τα γραφεία της διοίκησης και του λογιστηρίου.
Με σύμβουλο πιστοποίησης την PROACTIVE MANAGEMENT και διαπιστευμένο φορέα την LLOYDS S.A., όλα τα αγροτεμάχια της Ομάδας Παραγώγων του Α.Σ. «Νότος» έχουν ενταχθεί συμφώνα με τις αρχές και διαδικασίες του προτύπου GLOBALGAP. Το συσκευαστήριο του συνεταιρισμού συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του προτύπου BS EN ISO 22000:2005 και ισχύει για το πεδίο εφαρμογής «Παραλαβή – αποθήκευση και συσκευασία νωπών οπωροκηπευτικών».
Ο «Νότος» συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ προσανατολίζεται να «ανοιχθεί» αργά αλλά σταθερά στις αγορές του εξωτερικού σύμφωνα με το διοικητικό στέλεχος του συνεταιρισμού Αντώνη Πλεξουσάκη.
Μια άλλη…άποψη για τις τομάτες
Έχοντας γνώση και εμπειρία χρόνων, την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων και λαμβάνοντας τα μηνύματα της αγοράς, ο συνεταιρισμός καθιέρωσε ως βασικό προϊόν παραγωγής την τομάτα. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τομάτα τύπου claster (τσαμπί).
Ο προγραμματισμός των φυτεύσεων και η επιλογή των υβριδίων γίνεται έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των συνεργατών του συνεταιρισμού με τομάτες αναγνωρίσιμης ποιότητας. Ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς ο συνεταιρισμός είναι σε θέση να παράγει και άλλα είδη κηπευτικών.
Μεταξύ των προϊόντων που διαθέτει ο «Νότος» είναι η τομάτα τύπου «βελανίδι». Λόγω της εκπληκτικής γεύσης του προϊόντος αλλά και του σχήματος που μοιάζει με βελανίδι, η τομάτα αυτή έχει μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό.
Η συσκευασία της γίνεται σε κουπάκια 250 και 500 γραμμάριων.
Και «μαύρη» τομάτα
Το συνέδριο για τα κηπευτικά που πραγματοποιήθηκε πριν 5 χρόνια στην Ιεράπετρα με πρωτοβουλία του Cretacert, έδωσε την ευκαιρία στους αγρότες του συνεταιρισμού να γνωρίσουν από κοντά τους αντιπροσώπους της εταιρείας που διαχειρίζεται την τομάτα Kumato, με το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της. Αμέσως άρχισαν οι διεργασίες για την παραγωγή από τους ιδρυτές του συνεταιρισμού και τη διακίνηση και αυτού του τύπου της τομάτας.
Το Kumato είναι μια μικρή προς μεσαίου τύπου στρογγυλή τομάτα με μοναδική εμφάνιση και καταπληκτική γεύση.
Η γλυκύτητα και το άρωμα κατατάσσουν τον καρπό του Kumato στους πάρα πολύ νόστιμους στον τομέα της ανώτερης ποιότητος λαχανικών. Το Kumato συνδυάζει μια σκούρου δέρματος επιδερμίδα με μια ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο άρωμα και τους χυμούς του καρπού. Έχει πολύ λαμπερό πράσινο χρώμα, με σκούρα πράσινη ράχη που , ωριμάζοντας, μετατρέπεται σε ένα λαμπερό καφέ-κοκκινωπό χρώμα.
Ωριμάζει από μέσα προς τα έξω. Το βαθύ κόκκινο εσωτερικό χρώμα και το σκούρο πράσινο χρώμα των σπόρων καθιστούν το Kumato πολύ ελκυστικό όταν τεμαχίζεται.
Το Kumato είναι ένα project της εταιρείας Syngenta που σε συνεργασία με την ομάδα παραγώγων «Νότος» ευελπιστεί να προσφέρει στον καταναλωτή ένα διαφορετικό προϊόν με υπέροχη γεύση και άρωμα.
Απευθύνεται σε καταναλωτές που επιζητούν μια εκλεπτυσμένη γεύση με ένα τόνο τροπικού χρώματος, δίνοντας μια εικόνα διαφορετική στο πιάτο μας.
Το Κumato περιέχει αυξημένα ποσοστά λυκοπενίου και αντιοξειδωτικών ουσιών τα οποία σε συνδυασμό με την ανώτερη γεύση αποτελούν ιδεώδες συστατικό υγιεινής διατροφής.
Έρευνα -πειραματισμός
Θέλοντας να είναι πρωτοπόρος και ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού, ο «Νότος» καθιέρωσε μονάδα πειραματισμού νέων υβριδίων.
Κάθε υβρίδιο αξιολογείται σχετικά με τη γεύση, το άρωμα, το χρώμα, την ομοιομορφία του καρπού και τη μετασυλλεκτική ζωή του.
Έτσι ο συνεταιρισμός είναι σε θέση να προτείνει και να καθιερώνει στην αγορά νέα προϊόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου