To blog είναι αφιερωμένο στο φίλο μας Νικηφόρο, που έφυγε νωρίς από τη ζωη. Καλό ταξίδι φίλε.... το νου σου

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τo λάδι «ασπίδα» κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία. Τώρα μαθαίνουμε ότι η παραγωγή λαδιού μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πρώτα απ' όλα διοξειδίου του άνθρακα.
Μάλιστα, οι πρώτες φιάλες ελαιολάδου, ελληνικής παραγωγής, με αρνητικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα είναι γεγονός. Τι σημαίνει αυτό; Oτι κατά τη διαδικασία της παραγωγής του συγκεκριμένου ελαιολάδου όχι μόνο δεν προστέθηκε CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά το τελικό ισοζύγιο δείχνει αποθήκευση 370 κιλών CO2 ανά καλλιεργήσιμο εκτάριο.

Δεν πρόκειται για αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά για πιστοποιημένο έργο από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση ENVIRONDEC και αφορά 21.390 μπουκάλια των 750 κυβικών εκατοστών Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου, που θα διατεθούν αριθμημένα ώστε να διαφυλαχθεί η ιχνηλασιμότητα. Τα μπουκάλια φέρουν το σήμα -CO2, που δείχνει ακριβώς τη θετική τους συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, είναι το πρώτο ελαιόλαδο στον κόσμο, που αποκτά τη σήμανση αυτή, και αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά στους ευαίσθητους σε θέματα περιβάλλοντος καταναλωτές διεθνώς.

«Δράστες» της επιτυχίας αυτής είναι 68 αγρότες από τρεις περιοχές: τον παραγωγικό συνεταιρισμό Νηλέα της περιοχής Μεσσήνης και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών και Μεραμβέλλου Κρήτης. «Το κλιματικά ωφέλιμο ελαιόλαδο είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης πορείας για πιο αποδοτική και πιο φιλική προς το περιβάλλον γεωργία», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κόκκινος, παραγωγός από τον Νηλέα. «Εχουμε αρχίσει να μειώνουμε τη χρήση λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, να περιορίζουμε την κατανάλωση καυσίμων και να αυξάνουμε την απόδοση των ελαιόδεντρων με φυσικό τρόπο, όπως κλαδέματα», συμπληρώνει. Eνα μέρος των παραγωγών έχει περάσει και σε βιολογική καλλιέργεια.

Aποθήκευση CO2
«Η κάθε φιάλη εκφράζει κατακράτηση 370 γρ. CO2 στο έδαφος», μας λέει ο κ. Γ. Μιχαλόπουλος, της εταιρείας Ρόδαξαγρο, η οποία βοήθησε τους παραγωγούς στο έργο της πιστοποίησης και της βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας. «Υπολογίσαμε το κόστος ολόκληρου του κύκλου παραγωγής του ελαιολάδου, από την εξόρυξη των πρώτων υλών για την παραγωγή των γυάλινων μπουκαλιών μέχρι τη μεταφορά του προϊόντος. Με μεγάλη ακρίβεια και λαμβάνοντας υπόψη το πιο αρνητικό σενάριο όσον αφορά την κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δέντρα», συμπληρώνει.

Πού γίνεται αποθήκευση του CO2; Στα φύλλα της ελιάς, στον καρπό, στους κορμούς, στα αγριόχορτα του χωραφιού. «Αρα συστατικά στοιχεία μιας ανταγωνιστικής στην κλιματική αλλαγή καλλιέργειας της ελιάς είναι η αύξηση του φυλλώματος, η άνοδος της παραγωγής και ο εμπλουτισμός του εδάφους με τα κομμένα αγριόχορτα και τα ψιλοτεμαχισμένα κλαδέματα», τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος. «Ετσι αποθηκεύεται CO2 στο έδαφος, αυξάνοντας την οργανική του ουσία, δηλαδή τη γονιμότητά του, τη συγκράτηση του νερού, τη μείωση της διάβρωσης.

Αντιστρέφεται συνεπώς η πορεία προς την ερημοποίηση, που απειλεί τα εδάφη των ελαιώνων μας, και που αναμένεται να γίνει εντονότερη στα μέρη μας, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη». Ο κ. Μιχαλόπουλος σημειώνει ότι κάθε έτος μειώνεται η οργανική σύνθεση των εδαφών στην Πελοπόννησο κατά 6-7%. «Η αντιστροφή αυτής της τάσης αποτελεί εθνικό στόχο πρώτης γραμμής. Γι' αυτό πρέπει να μη σκάβεται, να μην αναμοχλεύεται το έδαφος», τονίζει. Πολύ αρνητική πρακτική, που πρέπει να ξεπεραστεί, είναι και η καύση των κλαδεμάτων, που δημιουργεί εκπομπές CO2 και άλλων αερίων. Οι ελαιοπαραγωγοί υποφέρουν από εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης του λαδιού. Στη διέξοδο μπορεί να συμβάλλει η παραγωγή - πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων οικονομικά αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον.


http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: