To blog είναι αφιερωμένο στο φίλο μας Νικηφόρο, που έφυγε νωρίς από τη ζωη. Καλό ταξίδι φίλε.... το νου σου

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

BUSINESS A LA CARTE

Το επαγγελματικό γεύμα δεν είναι διάλειμμα για χαλάρωση. Είναι μέρος της δουλειάς, μια στρατηγική κίνηση για να επιτύχετε το στόχο σας – η συνέχιση της δουλειάς σε διαφορετικό περιβάλλον. Γι' αυτό και οι κανόνες που το διέπουν διαφέρουν ριζικά από τη συγκέντρωση για φαγητό με μια γυναίκα ή με φίλους. Μέσω ενός επαγγελματικού γεύματος οικοδομούνται σχέσεις οι οποίες εξαργυρώνονται εφόσον όλα έχουν κυλήσει ομαλά.

ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΙΑΤΩΝ


PASTA: ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Η σάλτσα τους, αν δεν είστε καλός χειριστής του πιρουνιού, είναι θανατηφόρα για τα λευκά πουκάμισα.

ΜΠΡΙΖΟΛΑ: ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Καθαρές μπουκιές, ρυθμιζόμενες, χωρίς πολλές σάλτσες. Εξαιρετικό για ένα επαγγελματικό γεύμα.

HAMBURGER: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ
Αν δε διαθέτει κάποιος τη λάγνα τεχνική της Πάντμα Λάκσμι, ας το αποφύγει. Μπορεί να τον γελοιοποιήσει.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ: IΔANIKO
Το τέλειο πιάτο! Λίγες θερμίδες και ελαφριά τροφή, που δε βαραίνει για τη συνέχεια.

ΑΣΤΑΚΟΣ: NOT SO GOOD
Για να απολαύσετε τον αστακό, πρέπει να παλέψετε με το καύκαλό του. Διαδικασία που δε συνιστάται όταν φοράτε κοστούμι.

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ


•Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Κάποιους από τους βασικούς κανόνες επιλογής του περιγράφει η πολύπειρη στις δημόσιες σχέσεις Robin Jay στο βιβλίο της Η τέχνη του επαγγελματικού γεύματος.

ΑΨΟΓΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ: Εκτός όλων των άλλων, εξασφαλίστε πως τα κυρίως πιάτα θα έρθουν ταυτόχρονα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ, γενικά αποδεκτό, ώστε να μπορεί να καλύψει τα γούστα ενός ανθρώπου που δε γνωρίζετε. Aποφύγετε τα έθνικ εστιατόρια ή τα επικίνδυνα για την καθαρότητα της γραβάτας και του υποκαμίσου σας.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ,
που να μπορεί να προσφέρει privacy όποτε απαιτείται. Μην αμελήσετε το sitting: ο/οι προσκεκλημένος/οι σας δικαιούνται τις θέσεις με θέα. Στην περίπτωση που είστε παραπάνω από δύο, φροντίστε ο «στόχος» σας να κάθεται κοντά σας, ώστε, αν χρειαστεί να του ψιθυρίσετε κάτι εμπιστευτικά, να μπορείτε να το κάνετε.

ΣΩΣΤΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ:
Όχι πολύβουο και με τη μουσική σε αποδεκτό επίπεδο – μην ξεχνάτε πως έχετε και να συζητήσετε.

ΣΩΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ: Το ακριβό μπορεί να εντυπωσιάζει, μπορεί όμως και να δημιουργήσει τις ακριβώς αντίθετες εντυπώσεις για το άτομό σας, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

ΒΟΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μπορεί κάποιος να διαθέσει δύο ώρες για να συζητήσει μαζί σας γευματίζοντας, όχι όμως τέσσερις ή και περισσότερες με το πηγαινέλα.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ,
την οποία φροντίστε να κάνετε εγκαίρως.

ΠΕΛΑΤΕΣ:
Κερδίζετε πόντους όταν οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες του εστιατορίου είναι επώνυμοι και αναγνωρίσιμοι από ανθρώπους του επαγγέλματός σας.

ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ
οι πιστωτικές κάρτες.

•Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΑΙΤΥΜΟΝΩΝ
Πολλές φορές τυχαίνει (και το γνωρίζετε από πριν) ο προσκεκλημένος σας να συνοδεύεται από τη σύζυγο/συνοδό του ή από συνεργάτες του. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αντίστοιχη συνοδεία κι από μέρους σας, ώστε απερίσπαστος να συζητήσετε με τον «κύριο στόχο» σας. Φροντίστε μόνο να μην υπάρχει το παραμικρό μις ματς με τους αντίστοιχους προσκεκλημένους σας σε επίπεδο ικανότητας, αλκοόλ ή ομορφιάς, γιατί τότε το γεύμα θα οδηγηθεί σε παταγώδη αποτυχία.

•ΠΟΤΕ ΘΙΓΕΤΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

Ακολουθώντας τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, δεν αρχίζετε τη συζήτηση για τα επαγγελματικά ποτέ πριν έρθουν τα απεριτίφ ή ο σερβιτόρος για να παραγγείλετε, ανάλογα σε ποια πλευρά του Ατλαντικού βρίσκεστε – τη Γηραιά Ήπειρο ή το Νέο Κόσμο, αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η εισαγωγή στην business talk πρέπει να γίνει σταδιακά, φτάνοντας στο «ψητό» μόλις έχετε παραγγείλει τον καφέ ή τα ντιζεστίφ.


•ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

# 1 Σε ένα επαγγελματικό γεύμα υπάρχει κάποιος που έχει το πάνω χέρι: αυτός που έχετε προσκαλέσει στην προσπάθειά σας να επιτύχετε μια συμφωνία μαζί του. Ο κανόνας αυτός ισχύει ακόμη κι όταν συναντιούνται για να συζητήσουν δυο ισοδύναμοι μεγιστάνες – ο ένας έχει κάτι να προτείνει, ο άλλος πρέπει να πειστεί. Οπότε, ένα επαγγελματικό γεύμα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις, εκτός κι αν είστε απόλυτα σίγουρος ότι θα εντυπωσιάσουν και τον άλλο.
# 2 Έχετε το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά την παραγγελία – ακόμη και ο πλέον καλοζωισμένος δύσκολα θα παραγγείλει το πιο ακριβό πιάτο ή το κορυφαίο κρασί της κάβας.
# 3 Ακόμη κι αν είστε ο πλέον πολυάσχολος άνθρωπος, φροντίστε να έχετε κλειστό το κινητό σας ή να έχετε εξασφαλίσει πως θα σας καλέσουν μόνο σε περίπτωση συγκλονιστικών εξελίξεων.

•Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Δύο με τρεις ώρες είναι αποδεκτές – μεγαλύτερη διάρκεια κουράζει. Καλύτερα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις κάπου αλλού. Σε ένα επαγγελματικό δείπνο, όμως, ακολουθήστε την πορεία και την ταχύτητα που οικοδομείται η σχέση σας – αν σας βρουν παρέα τα χαράματα και δεν είστε εσείς αυτός που το επιδίωξε (και πίεσε γι' αυτό), τότε η συνάντησή σας χαρακτηρίζεται απόλυτα πετυχημένη.

•ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ
• Προσκαλείτε κάποιον με τον οποίο θέλετε να συζητήσετε επαγγελματικά σε εστιατόριο όπου το φαγητό απαιτεί τη συνδρομή του χεριού για να καταναλωθεί (αστακός, παϊδάκια).
• Φτάνετε μετά τον προσκεκλημένο σας.
• Αναπτύσσετε ένθερμα τα επιχειρήματά σας ενισχύοντάς τα με έντονες κινήσεις των χεριών σας (στα οποία κρατάτε μαχαιροπίρουνα!).
• Δε σέβεστε τις ιδιαιτερότητες του τόπου (ή της χώρας) καταγωγής του προσκεκλημένου σας.
• Υποτιμάτε τον προσκεκλημένο σας σε επίπεδο how to – ποτέ δεν προσκαλείτε κάποιον για να δοκιμάσετε τις σταϊλιστικές δημιουργίες ενός σεφ αν δεν είστε σίγουρος ότι μπορεί να αντεπεξέλθει.
• Έχετε ξεχάσει –όση οικειότητα κι αν έχει αναπτυχθεί μεταξύ σας– ότι δεν είστε (ακόμη) φίλοι, ώστε να συγχωρούνται τα πάντα – ένα «φιλικό» χτύπημα στον ώμο, μια «μπηχτή», ένα πονηρό αστείο...
• Τελειώνετε το γεύμα σας άσχημα επειδή δεν ευοδώθηκαν οι επαγγελματικοί σας στόχοι. Μην το κάνετε ποτέ, ακόμη και αν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε δουλειά σύντομα.


ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Καλύτερα να παραμείνετε στα αυστηρά όρια του social drinker, εκτός κι αν έχετε την αντοχή Ρώσου αρχικατασκόπου της FSB ή ο προσκεκλημένος σας δείχνει ότι το τραβάει ο οργανισμός του. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, κινηθείτε σε λογικά πλαίσια – δεν έχει νόημα να καταλήξετε σε μια συμφωνία όταν η άλλη πλευρά δε θα τη θυμάται την επόμενη ημέρα, εκτός κι αν έχετε εξασφαλίσει ήδη την υπογραφή της.

vιrgin mary
12 cl ντοματοχυμό
Ελάχιστο χυμό λεμονιού
Ελάχιστη Worcestershire sauce
2 σταγόνες Tabasco
Αλάτι
1 φύλλο σέλερι
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ποτήρι old-fashioned και προσθέτετε πάγο. Στολίζετε με το σέλερι.
περιγράφει η πολύπειρη στις δημόσιες σχέσεις Robin Jay στο βιβλίο της Η τέχνη του επαγγελματικού γεύματος.

info: playboy

Δεν υπάρχουν σχόλια: