Κάτι αλλάζει στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Λίγες εβδομάδες ζωής μετράει το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο και μαζί με τα νέα πρόσωπα ήρθαν και οι νέες ιδέες.
Στην Ελλάδα, η υποδοχή του αυτονόητου και του ορθολογικού συνιστά τομή όταν δεν είναι μια μικρή ή μεγάλη «επανάσταση». Ως «τομή», λοιπόν, ερμηνεύονται οι θέσεις του καθηγητή Χαράλαμπου Μ. Μουτσόπουλου, προέδρου του νέου Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος μαζί με την αναπληρώτρια γεν. διευθύντρια κ. Αντωνία Αράχωβα και τα άλλα μέλη αλλάζουν τα δεδομένα όχι μόνο για τον συγκεκριμένο οργανισμό αλλά και για όλη τη νεοκλασική τριλογία.
Δέσμη μέτρων
Αφυπνιζόμενη, η Εθνική Βιβλιοθήκη αποκτά δημόσιο λόγο και συμμετέχει στη συζήτηση για την παρακμή του αθηναϊκού κέντρου. Το μαρτυρεί η δέσμη μετρων που αποφάσισε η νέα διοίκηση, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:
- Απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων στον κήπο πίσω από το νεοκλασικό κτίριο.
- Ανάπλαση του χώρου με τη συνεργασία των atenistas (oι οποίοι πρόσφατα με τη συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης ανέλαβαν τον καθαρισμό του κήπου και πρότειναν το άνοιγμά του στο κοινό).
- Εγκατάσταση εξωτερικού φωτισμού με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών (χορηγία της εταιρείας ΚΛΕΟΣ Α. Ε.).
- Αποστολή αίτησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση.
- Ανοιγμα στον διεθνή χώρο με την έναρξη σύναψης σχέσεων με Εθνικές Βιβλιοθήκες άλλων χωρών και τόνωση διαπολιτιστικών σχέσεων.
- Φιλοξενία σημαντικών γεγονότων στο ιστορικό αναγνωστήριο, αρχής γενομένης με την έναρξη του Παγκόσμιου Ιατρικού Συνεδρίου στις 28 Σεπτεμβρίου και την ομιλία της διεθνούς φήμης βιβλιοθηκαρίου Diane Kresh στις 7 Οκτωβρίου.
Ολα αυτά μας τα λέει ο ίδιος ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, ο οποίος επιθυμεί η Εθνική Βιβλιοθήκη «να ανακτήσει το δημόσιο βήμα που της ανήκει». Η είσοδός της στον δημόσιο διάλογο και η διεκδίκηση του κύρους, της αυτοτέλειας και της αξιοπρέπειάς της είναι πιθανόν να δημιουργήσουν αναταράξεις στο ευαίσθητο αυτό σημείο της Αθήνας και να σύρουν αρμόδιους φορείς προ των ευθυνών τους. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να ανταποκριθεί όταν ένας οργανισμός όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη ζητεί τη συνδρομή του. Και το άνοιγμα του ιστορικού αναγνωστηρίου σε υψηλού κύρους εκδηλώσεις θα φέρει κόσμο τις νεκρές βραδινές ώρες στην Πανεπιστημίου. Από ουραγός της τριλογίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη φαίνεται να κάνει την έκπληξη και να αιφνιδιάζει διατυπώνοντας λιτό, σαφή και περιεκτικό λόγο. Ηδη, η απαγόρευση της στάθμευσης μέσα στον Κήπο είναι ένα θετικό βήμα (με ρεπορτάζ του Δημήτρη Ρηγόπουλου, η «Κ» έχει αναδείξει επανειλημμένως αυτό το θέμα), βήμα που δείχνει θέληση για την εφαρμογή μιας άλλης λογικής.
Εχει ενδιαφέρον η εν κατακλείδι θέση του κ. Χαράλαμπου Μ. Μουτσόπουλου για την ανάγκη ανάληψης ενεργού ρόλου εκ μέρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης στη σύγχρονη κοινωνία. «Αυτό θεωρούμε ότι είναι και η ασπίδα για τη διατήρηση και την εξέλιξη της μορφής της από έναν μνημειακό όγκο σε ένα ζωντανό οργανισμό». Η Αθήνα έχει ανάγκη από θετικές ειδήσεις και η Εθνική Βιβλιοθήκη μάς δημιούργησε ήδη υψηλές προσδοκίες.
Του Νικου Bατοπουλου για την καθημερινη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου