Ο Reuben, ένα Springer Spaniel 9 ετών εισήχθηκε στην κλινική Ζώων στο Woodside την Τετάρτη, αφού υπέφερε από δυσπλασία των ισχίων και αρθρίτιδα που περιόριζαν την κίνησή του.
Μερικές ώρες αργότερα το σκυλάκι βγήκε περπατώντας μια χαρά, έτοιμο να ξαναγυρίσει στο σπίτι του. Κι αυτό χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία όπου εισάγονται πλέον ενέσιμα στο ζώο δικά του βλαστοκύτταρα.
Ο Dr. John Simon λέει ότι η κλινική αυτή είναι η πρώτη στο Μίσιγκαν που πραγματοποίησε την θεραπεία με ώριμα βλαστοκύτταρα σε σκύλο: τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το σκύλο και εισάγονται ξανά σε αυτόν την ίδια μέρα.
Υπάρχουν κτηνίατροι στην πόλη που παρέχουν την ίδια θεραπεία αλλά πρώτα στέλνουν τα βλαστοκύτταρα σε εξωτερικό εργαστήριο.
Είμαι κτηνίατρος εδώ και 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοια επανάσταση στην ιατρική ποτέ, λέει ο κτηνίατρος.
Αυτό που μας επιτρέπει ο νέος αυτός τρόπος θεραπείας της δυσπλασίας και αρθρίτιδας σκύλων, είναι να επιδιορθώνουμε την ζημιά στις αρθρώσεις, που δεν αναδημιουργούνται λόγω της προχωρημένης ηλικίας του ζώου, αλλά και λόγω τραυματισμών. Έτσι, τα ηλικιωμένα ζώα μπορούν να ζήσουν περισσότερο γιατί μπορούν να κινούνται περισσότερο.
Η θεραπεία δυσπλασίας και αρθρίτιδας σκύλων του Reuben ξεκίνησε με μια ελαφρά αναισθησία. Στη συνέχεια έγινε μια μικρή τομή στην πλάτη του και βγάλαμε μόνο μία κουταλιά της σούπας θα λεγαμε από λίπος. Μετά από το λίπος αφαιρέσαμε τα βλαστοκύτταρα, τα οποία εισάγαμε στις αρθρώσεις του σκύλου, με ένεση. Βάλαμε όμως και ενδοφλέβια στο σκύλο κάποια βλαστοκύτταρα ώστε να θεραπευτούν και άλλες περιοχές που είχαν πρόβλημα, λέει ο Simon.
Δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης γιατί τα κύτταρα είναι του ίδιου του σκύλου ενώ η θεραπεία κοστίζει περίπου 2.000 δολλάρια.
Οι γοφοί του Reuben θα είναι καλύτερα σε 2-3 εβδομάδες και οι αρθρώσεις θα χρειαστούν περίπου 2 μήνες για να γιατρευτούν τελείως. Το ζώο θα είναι ξανά χαρούμενο, δεν θα πονά και θα ζει καλύτερα. Σειρά για τη θεραπεία έχει τώρα η Σόφι, ένα κόκερ 15 ετών.
Ερευνητές από όλο το κόσμο εξετάζουν την ανάπτυξη των ενήλικων βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία ανθρώπων όπως είναι γνωστό αλλά βοήθησαν τον κτηνίατρο, παρέχοντας του εκπαίδευση και εξοπλισμό.
πηγή: adespoto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου