Δεκέμβριος, ο αγαπημένος μήνας των αναγνωστών. Περιοδικών και εφημερίδων παλαιότερα, ιστοσελίδων πλέον. Ο καζαμίας έπαψε να είναι το αυτονόητο συνοδευτικό των εορτών και τη θέση του πήραν οι ανασκοπήσεις.
Το sport-fm.gr θυμάται δέκα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά και σας τα παρουσιάζει μέσα από το φωτογραφικό φακό.
Το Μάρτιο, ο κόμπος στο στομάχι δεν λύνονταν με τίποτα, βλέποντας τις εικόνες από την Ιαπωνία. Ο σεισμός, το τσουνάμι, η έκρηξη στο εργοστάσιο των πυρηνικών. Ένα κράτος στα πρόθυρα της καταστροφής, ένα έθνος χέρι-χέρι για την ανοικοδόμησή του. Ο ορισμός της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας, αλλά και του ανθρώπινου πόνου.
Περίεργος λαός οι Άγγλοι. Ή θα τους λατρέψεις ή θα τους μισήσεις. Οι ίδιοι πάντως λατρεύουν τους θεσμούς. Μην ψάχνετε, ένας είναι ο θεσμός στο Νησί. Εκατομμύρια Βρετανοί έβαλαν τα καλά τους, στόλισαν το Λονδίνο, τις πόλεις και τα σπίτια τους και ο Βασιλικός Γάμος, τουΑπριλίου, ήταν το γεγονός της χρονιάς.
Το 2001 μπήκε στις ζωές μας, το 2011 βγήκε. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έγινε από αφίσα γηπεδικό σύνθημα και από σύμβολο για κάποιους, ανάμνηση για τους περισσότερους. Το Μάιο, ο Μπάρακ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον και το επιτελείο τους παρακολουθούν σε real time τις επιχειρήσεις για τη σύλληψή του και η φωτογραφία τους θα κάνει το γύρο του κόσμου.
Η «αραβική άνοιξη» άρχισε στα τέλη του περασμένου χειμώνα και στις αρχές αυτού ακόμη δεν έχει τελειώσει. Από τα κεντρικά πρόσωπα ο Μουαμάρ Γκαντάφι, ο οποίος -αφού άλλαξε τις ισορροπίες στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια- αποκαθηλώθηκε. Και οι αποκαθηλώσεις σπάνια γίνονται χωρίς θόρυβο.
Ιούλιος 2011 και ο Άντερς Μπρέιβικ σκορπά τον πόνο σε όλη τη Νορβηγία. Ταυτόχρονα, γεμίζει με άγχος όλο τον πλανήτη για το τι κατάληξη μπορεί να έχει ο συνδυασμός μιας φοβικής ιδεολογίας με μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα. Λίγες ημέρες μετά τις 23 του μήνα, χιλιάδες κόσμου θα μαζευτούν έξω από το δημαρχείο, στο Όσλο, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσής του.
Το London Calling των The Clash αποδείχθηκε προφητικό, με το Λονδίνο και άλλες αγγλικές πόλεις να παραδίνονται στις φλόγες, μετά τις μάχες πολιτών-αστυνομίας. Αύγουστος 2011.
Η παράδοση 600 ετών σταμάτησε. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Βαρκελώνη έγινε η τελευταία ταυρομαχία, αφού η διεξαγωγή τους σταμάτησε στην Καταλονία. Στις κερκίδες της αρένας, περισσότεροι από 18.000 κόσμου, οι οποίοι για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο αναγκάστηκαν να πληρώσουν την μέχρι και 8 φορές μεγαλύτερη του τιμή.
Το 2011 σήκωσε το χαλί, κάτω από το οποίο κρύβονταν οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες κόσμου στο δρόμο, επί μήνες, σε σκηνές οι οποίες, πλέον, δεν ξενίζουν.
Μέσα στη χρονιά , γίναμε ειδικοί σε θέματα όπως CDS, PSI, EFSF και η οικονομική ορολογία μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Το πρόσωπο που εμφανίστηκε τις περισσότερες φορές στις οθόνες των σπιτιών μας, με επικριτική διάθεση συνήθως, ήταν η Άγκελα Μέρκελ. Η συνάντησή της με τον Μπάρακ Ομπάμα, στις αρχές καλοκαιριού ήταν μια από τις σημαντκότερες, στο έτος που φεύγει.
Από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία έως το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και από το «άνυδρο» ποδοσφαιρικό καλοκαίρι (λόγω έλλειψης κάποιας διοργάνωσης) μέχρι την προσμονή μας για το επόμενο, το 2011 ήταν γεμάτο. Ήταν γεμάτο, όμως, και από θανάτους. Συγγραφείς, πολιτικοί, τραγουδιστές και πάσης φύσεως καλλιτέχνες «έφυγαν», σκορπώντας θλίψη και αφήνοντας κενά. Επιλέγουμε να σταθούμε στον Στιβ Τζομπς, τον άνθρωπο που έκανε μόδα και έφερε την αποποινικοποίηση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
πηγή: sport-fm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου