«Μια μυρωδιά ή μια γεύση αναπαράγουν συναισθήματα με ανατριχιαστική
ακρίβεια. Και συνήθως τίποτα δεν συγκρίνεται με τα τρυφερά μπιφτέκια της
μαμάς, που θα τα έφτιαχνε ούτως ή άλλως μία φορά την εβδομάδα.
Ταλέντο ή εξάσκηση; Ο,τι κι αν ίσχυε, η γεύση ήταν θεϊκή. Με την ανάμνηση ως αφετηρία, 2-3 μυστικά και καλά υλικά μπορείτε να τα επιτύχετε έχοντας ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό στο τραπέζι.Σε αυτό το παιχνίδι έγκειται και η νοσταλγία για τα μαμαδίστικα φαγητά, τα οικογενειακά τραπεζώματα που πολλές φορές ανακαλούμε στη μνήμη μας. Πιστεύοντας ακράδαντα πως ό,τι μαμαδίστικο είναι αυτονόητα και το καλύτερο του κόσμου. Γιατί δεν φτάνει μόνο η καλή ποιότητα των υλικών, χρειάζεται και η αγάπη και το μεράκι και η γνώση των σωστών τεχνικών. Αρα σε ένα μεγάλο βαθμό εκτός από τα υλικά, οι άνθρωποι φτιάχνουν τη γεύση.» Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή για μπιφτέκια, ζουμερά και «αναθεωρημένα» από τον Βαγγέλη Δρίσκα.
ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 150 γραμμάρια γραβιέρα
- 4 αβγά
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 3 ντομάτες
- 1 κουταλιά ζάχαρη για τις ντομάτες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε το ψωμί στο νερό και αφήστε το μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, το μουσκεμένο ψωμί, τα αβγά, το γάλα, το μαϊντανό, τη μουστάρδα και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώστε το μείγμα και ζυμώστε.
Αφήστε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για να δέσει 1-2 ώρες πριν πλάσετε τα μπιφτέκια. Αλείψτε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και πλάστε τα μπιφτέκια. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 20 λεπτά. Κόψτε τις ντομάτες σε φέτες. Βάλτε τις σε ένα ταψί, αλατίστε τις, πασπαλίστε τις με τη ζάχαρη, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για 10 λεπτά στους 220oC.
Κόψτε τη γραβιέρα σε φέτες. Σκεπάστε κάθε μπιφτέκι με μία φέτα γραβιέρα, ψήστε τα στο γκριλ για 5-6 λεπτά και βάλτε επάνω από μία φέτα ψημένης ντομάτας. Συνοδέψτε τα με ψητές πατάτες.
(Από τον Βαγγέλη Δρίσκα, Gourmet Σεπτεμβρίου 2011)
Ταλέντο ή εξάσκηση; Ο,τι κι αν ίσχυε, η γεύση ήταν θεϊκή. Με την ανάμνηση ως αφετηρία, 2-3 μυστικά και καλά υλικά μπορείτε να τα επιτύχετε έχοντας ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό στο τραπέζι.Σε αυτό το παιχνίδι έγκειται και η νοσταλγία για τα μαμαδίστικα φαγητά, τα οικογενειακά τραπεζώματα που πολλές φορές ανακαλούμε στη μνήμη μας. Πιστεύοντας ακράδαντα πως ό,τι μαμαδίστικο είναι αυτονόητα και το καλύτερο του κόσμου. Γιατί δεν φτάνει μόνο η καλή ποιότητα των υλικών, χρειάζεται και η αγάπη και το μεράκι και η γνώση των σωστών τεχνικών. Αρα σε ένα μεγάλο βαθμό εκτός από τα υλικά, οι άνθρωποι φτιάχνουν τη γεύση.» Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή για μπιφτέκια, ζουμερά και «αναθεωρημένα» από τον Βαγγέλη Δρίσκα.
ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 150 γραμμάρια γραβιέρα
- 4 αβγά
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 3 ντομάτες
- 1 κουταλιά ζάχαρη για τις ντομάτες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκέψτε το ψωμί στο νερό και αφήστε το μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, το μουσκεμένο ψωμί, τα αβγά, το γάλα, το μαϊντανό, τη μουστάρδα και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώστε το μείγμα και ζυμώστε.
Αφήστε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για να δέσει 1-2 ώρες πριν πλάσετε τα μπιφτέκια. Αλείψτε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και πλάστε τα μπιφτέκια. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 20 λεπτά. Κόψτε τις ντομάτες σε φέτες. Βάλτε τις σε ένα ταψί, αλατίστε τις, πασπαλίστε τις με τη ζάχαρη, ραντίστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για 10 λεπτά στους 220oC.
Κόψτε τη γραβιέρα σε φέτες. Σκεπάστε κάθε μπιφτέκι με μία φέτα γραβιέρα, ψήστε τα στο γκριλ για 5-6 λεπτά και βάλτε επάνω από μία φέτα ψημένης ντομάτας. Συνοδέψτε τα με ψητές πατάτες.
(Από τον Βαγγέλη Δρίσκα, Gourmet Σεπτεμβρίου 2011)
http://www.greek-radar.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου