To blog είναι αφιερωμένο στο φίλο μας Νικηφόρο, που έφυγε νωρίς από τη ζωη. Καλό ταξίδι φίλε.... το νου σου

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ποδηλατικό κράνος: είναι άχρηστο;



Ειδικά με το ηλεκτρικό ποδήλατο, επειδή οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες, μας απασχολεί περισσότερο το κράνος. 



Όσα λιγότερα κράνη, τόσα λιγότερα ατυχήματα!
το κλασσικό ποδηλατικό κράνος είναι περιορισμένης χρησιμότητας.    Προσωπικά χρησιμοποιώ full face κράνος (όπως οι αναβάτες σε αγώνες downhill racing) γιατί από ότι ξέρω προσωπικά και από ότι έχω διαβάσει μόνο αυτό μπορεί να με βοηθήσει τελικά.   Περίπτωση να πέσω από το ποδήλατο και να καρφωθώ σαν βέλος με την κορυφή του κεφαλιού μου είναι απίθανη!


Ο καθηγητής, το ποδήλατο, οι κάμερες και οι μετρήσεις απόστασης

Τα πρώτα ποδηλατικά κράνη ήταν βέβαια για αγώνες και με κύριο στόχο να αποφεύγονται οι γρατζουνιές από πεσίματα.   Μετά βγήκαν αεροδυναμικά κράνη με τεχνολογία δανεισμένη από το…εσωτερικό των “κανονικών” κρανών για μοτοσυκλέτες.   Οι σύγχρονες προδιαγραφές για κράνη διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα αλλά γενικά έχουν στόχο να καλύπτεται το κεφάλι από κάτι λίγο πιο σκληρό από το κρανίο μας.   Αν είναι πολύ πιο σκληρό δεν κερδίζουμε και πολλά σε ασφάλεια.   Η ιδέα είναι αυτό το μικρό πράγμα να απορροφήσει μέρος των κραδασμών της πρόσκρουσης.   Αφού δεν είναι σφαιρικό για να κλείνει σαν τα κράνη των μοτοσυκλετιστών δεν μπορεί να κάνει και τίποτα παραπάνω.
Για πτώσεις με πολύ μικρή ταχύτητα και πολύ μικρά παιδιά (τα οποία βέβαια μάλλον δεν κάνουν ποδήλατο!) κάποιες έρευνες υποστηρίζουν κάποια χρησιμότητα.   Αλλά πιο πειστικά πορίσματα (και με σαφέστατη στατιστική σημασία) είναι από σοβαρές έρευνες που δείχνουν ότι τα αυτοκίνητα αφήνουν μικρότερη απόσταση από αναβάτες ποδηλάτων που φοράνε κράνος όπως και ότι στις χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά ποδηλατών που φοράνε κράνη έχουν και περισσότερα ατυχήματα.
Το θέμα είναι μεγάλο μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα πολύπλοκο.   Περισσότερα επιχειρήματα υπέρ και κατά των κρανών για ποδηλάτες σε επόμενα άρθρα.   Σίγουρα το ηλεκτρικό ποδήλατο αλλάζει τις παραμέτρους για τρεις κυρίως λόγους:

1. Επειδή μπορείς να κινείσαι χωρίς μεγάλη αεροβική προσπάθεια, δεν χρειάζεσαι κράνη τα οποία να αερίζονται τόσο πολύ.

2.  Παρομοίως δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας το μικρό βάρος του κράνους.

3. Οι ταχύτητες και ο τρόπος που κινούμαστε με ηλεκτρικό ποδήλατο είναι πολύ διαφορετικός από ότι με συμβατικό ποδήλατο.
Ίσως ακόμα πιο σημαντικές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι όταν γίνεται υποχρεωτικό το κράνος στα ποδήλατα πέφτει δραματικά η χρήση ποδηλάτων και οι άνθρωποι γυρνάνε στο αυτοκίνητό τους.

πηγή:  alexanderchalkidis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: