Έχετε την αίσθηση ότι είστε η μόνη που αντιμετωπίζετε πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή γυναικολογικά προβλήματα;
Ε λοιπόν, δεν είστε η μόνη…

Οι γυναικολόγοι απαντούν πολύ συχνά σε ερωτήσεις που είναι πιθανόν και δικές σας ερωτήσεις και σήμερα θα δούμε τι απαντούν σε μερικές από τις πιο κοινές γυναικείες απορίες.
Τι πρέπει να κάνω αν πονάω κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ;
Ο μόνιμος πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης χρειάζεται την συμβολή ειδικού. Το καλό νέο είναι ότι για τις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν θεραπείες που θα διορθώσουν αυτή την κατάσταση. Μην αγνοείτε τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, πιστεύοντας ότι είναι κάτι παροδικό και θα περάσει.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση θα σας βοηθήσει, διορθώνοντας τις αιτίες που μπορούν να είναι ερεθισμοί δέρμα του αιδοίου, του ανοίγματος του κόλπου, της κλειτορίδας, των μυών του περινέου ή τους συνδετικούς ιστούς και τα νεύρα των γεννητικών οργάνων.
Αναζητήστε βοήθεια από τον γυναικολόγο σας και μην διστάσετε να πάρετε και άλλη γνώμη αν διαπιστώσετε ότι ο γιατρός σας δεν έχει εξειδικευτεί σε τέτοιου είδους προβλήματα.
Γιατί οι πόνοι κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης είναι διαφορετικοί από τους άλλους πόνους;
Κάθε είδος πόνου είναι εξουθενωτικός και τραυματικός. Ωστόσο, όταν μία γυναίκα βιώνει πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, σε αυτό προστίθεται το αίσθημα της ντροπής και ο φόβος που αισθάνεται να το συζητήσει, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί γυναικολόγοι που δεν καταλαβαίνουν την ύπαρξη των πόνων αυτών και ο μύθος ότι η αιτιολογία τους βρίσκεται περισσότερο σε ψυχολογικά και όχι σωματικά αίτια. Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι ο γιατρός τους θα τους πει ότι αυτός ο πόνος είναι μόνο μέσα στο κεφάλι τους. Επίσης οι γυναίκες αισθάνονται άβολα να το συζητήσουν με την μητέρα τους, την φίλη τους ή ακόμα και τον σύντροφό τους και έτσι επιφορτίζουν τον εαυτό τους με διπλό βάρος: να υποφέρουν από τον πόνο και να κρατούν και αυτό το γεγονός σαν επτασφράγιστο μυστικό. Οι λόγοι λοιπόν που κάνουν τους πόνους της ερωτικής πράξης «αλλιώτικους» από τους άλλους είναι το γεγονός ότι συνοδεύονται από ντροπή, μείωση της αυτοπεποίθησης και κοινωνικό αποκλεισμό.
Πόσο σημαντικό είναι να συζητά η γυναίκα για την κατάστασή της με τον γιατρό, την οικογένεια ή τους φίλους;
Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα να έχει τουλάχιστον έναν άνθρωπο που να εμπιστεύεται και να μπορεί να μοιραστεί μαζί τους τα αγωνιώδη της αισθήματα. Η εσωτερίκευση αυτών των αισθημάτων μπορεί να κάνει τον πόνο εντονότερο εξαιτίας του προστιθέμενου στρες.
Ωστόσο, είναι μερικές φορές δύσκολο να βρεις κάποιον που να μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση. Αν το κοινωνικό ή το οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι «φιλικό» θα μπορούσε να απευθυνθεί σε κάποιον φορέα ή οργάνωση που θα της προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και βοήθεια.
Μπορεί μια γυναίκα που αντιμετωπίζει πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης , να αναζητήσει νέο σύντροφο αν είναι μόνη;
Παρόλο που το να βρει μια γυναίκα νέο σύντροφο ενώ αντιμετωπίζει πρόβλημα οδυνηρής σεξουαλικής επαφής, μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τολμούν αυτή την αναζήτηση. Με έναν νέο ερωτικό σύντροφο ίσως η γυναίκα να χρειαστεί να γίνει πιο δημιουργική και να ενημερώσει τον παρτενέρ της για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ζητώντας υπομονή και συμπαράσταση.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολύ όμορφες σχέσεις δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο που η γυναίκα λάμβανε θεραπεία για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, καθώς οι σχέσεις αυτές δημιουργήθηκαν με αρχική προϋπόθεση την κατανόηση και την συμπαράσταση.
fe-mail.gr