Νέα μελέτη
δείχνει ότι υπάρχει ένα διατροφικό μυστικό που μας απαλλάσσει από το στρες και
μπορεί να ξαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπό μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη,
όσοι καταναλώνουν επτά με οκτώ μερίδες φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση
δηλώνουν πιο ήρεμοι και ευτυχείς, ενώ έχουν και περισσότερη ενέργεια. Αυτό
συνέβαινε τόσο τη μέρα που κατανάλωναν τα προϊόντα όσο και την επόμενη ημέρα.
Τα αποτελέσματα
της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Health
Psychology και υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει
σημαντικά στη διάθεσή μας.
Πώς γίνεται όμως
αυτό;
Οι σύνθετοι
υδατάνθρακες στα φρέσκα προϊόντα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο,
εξηγούν οι επιστήμονες. Μεμονωμένα συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή και τα Ω-3
λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλύτερη νοητική απόδοση και αυξάνουν τα επίπεδα
σεροτονίνης. Αντιθέτως, τα λιπαρά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα μειώνουν τα
επίπεδα των πρωτεϊνών που μας προστατεύουν από την κακή διάθεση και την
κατάθλιψη.
«Οι συμμετέχοντες
δεν καταλάβαιναν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά τους έκαναν να αισθάνονται
καλύτερα», δηλώνει η συντάκτρια της σχετικής μελέτης Τάμλιν Κόνερ, καθηγήτρια ψυχολογίας
στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία.
«Ακόμη κι αν η διάθεσή μας είναι καλή γιατί σε
γενικές γραμμές τρώμε καλά, θα παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με το πόσα
φρούτα και λαχανικά καταναλώνουμε κάθε μέρα», δηλώνει η Κόνερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου