To blog είναι αφιερωμένο στο φίλο μας Νικηφόρο, που έφυγε νωρίς από τη ζωη. Καλό ταξίδι φίλε.... το νου σου

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Η νέα θεραπεία της κατάθλιψης βρίσκεται στο κινητό σας


Η νέα θεραπεία της κατάθλιψης βρίσκεται στο κινητό σας
Μπορεί ένα κινητό τηλέφωνο να μας φτιάξει τη διάθεση; Ένα νέο application που κατασκευάστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έχει ακριβώς αυτό το σκοπό.


Η νέα εφαρμογή ονομάζεται HappyPlace και σχεδιάστηκε για να καταπολεμά την κακή διάθεση. Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται ή να επιδεινώνεται εν μέρει από προκαταλήψεις, ιδιαίτερα κατά την επεξεργασία των εικόνων του προσώπου. Για παράδειγμα, ένα αδιάφορο βλέμμα μπορεί να πυροδοτήσει την ανασφάλεια ή το αίσθημα της απειλής.

Αυτή η αρνητική προδιάθεση μπορεί να ρίξει το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικότητας. Η ιδέα στην οποία βασίζεται η νέα εφαρμογή είναι η «διόρθωση» μιας τέτοιας παρερμηνείας, εφαρμόζοντας μια επαναξιολόγηση και δίνοντας μια πιο θετική διάσταση σε μια αδιάφορη ή διφορούμενη έκφραση του προσώπου.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η συναισθηματική ανάλυση του προσώπου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και μάλιστα μακροπρόθεσμα. Σπάζοντας τον κύκλο της αρνητικότητας ξεκινά ένας νέος κύκλος θετικής διάθεσης.

Η εφαρμογή θα παρουσιάζει σύνθετες εικόνες προσώπων με διαφορετικές εκφράσεις και γκριμάτσες, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν ένα εύρος συναισθημάτων χαράς και λύπης. Τα πρόσωπα εμφανίζονται με τυχαία σειρά και το άτομο εξασκείται να αναγνωρίζει το υποκείμενο συναίσθημα.

Πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι η εφαρμογή είναι αποτελεσματική όχι μόνο στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στη θετικότερη στάση του ατόμου απέναντι στους άλλους. Επί του παρόντος, πραγματοποιούνται δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: