To blog είναι αφιερωμένο στο φίλο μας Νικηφόρο, που έφυγε νωρίς από τη ζωη. Καλό ταξίδι φίλε.... το νου σου

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μήπως πίνω πολύ αλκοόλ;

Όταν ξεπερνάμε το μέτρο και δεν το καταλαβαίνουμε

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το αλκοόλ πιθανόν να έχει ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό εάν βεβαίως καταναλώνεται με μέτρο.
Πολλές μελέτες υποδηλώνουν, πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ποσοστό 40 - 70%.

Επιπροσθέτως, κάποια οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς, έχουν να κάνουν με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, χάρη σε κάποιους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που μόνο αυτό περιέχει και ίσως να υπερτερεί ως προς την προστασία που παρέχει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Όταν όμως η κατανάλωση γίνει υπερβολική, τότε οι συνέπειες είναι αρκετά επιβλαβείς. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, περιφερική αρτηριοπάθεια, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, κίρρωση του ήπατος, παγκρεατίτιδα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Εύλογο ερώτημα όμως είναι, τι θεωρείται φυσιολογική ποσότητα και σε τι ποσότητα αντιστοιχεί μία μονάδα αλκοόλ;
Μία μονάδα αντιστοιχεί στα εξής:

Ένα ποτήρι 250 ml μπύρας
Ένα ποτήρι 125 ml κρασιού ( 8% περιεκτικότητας σε αλκοόλ)
Μια φυσιολογική μεζούρα αλκοολούχου ποτού ( 25 ml)
25 ml ενισχυμένου κρασιού ή λικέρ π. χ. τσέρι

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία οι επιτρεπόμενες ποσότητες για ενήλικες άνδρες και γυναίκες (ανά ημέρα) είναι :

Για τις γυναίκες:

1 ποτήρι μπίρα
1 ποτηράκι κρασί
25 ml ουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ

Για τους άνδρες:

2 ποτήρια μπίρα
2 ποτηράκια κρασί
50 ml ουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατηγορία των εγκύων. Υπάρχουν σαφή στοιχεία, που σχετίζουν την βαριά κατανάλωση αλκοόλ με προβλήματα στο έμβρυο.

Όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει στο νεογέννητο μία πάθηση γνωστή και ως Σύνδρομο Εμβρυικού Αλκοολισμού (Foetal Alcoholism Syndrome, FAS). Το σύνδρομο αυτό, προκαλεί ελλειμματική ανάπτυξη, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, χαμηλότερο IQ καθώς και δυσμορφίες στο πρόσωπο.

Εφόσον, λοιπόν, τα αρνητικά επακόλουθα υπερτερούν των θετικών, σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η ανεκτικότητα στο αλκοόλ, είναι άλλος ένας επικίνδυνος παράγοντας υπερκατανάλωσης. Από τη στιγμή που το άτομο δεν αισθάνεται μέθη, είναι εξαιρετικά εύκολο να παρασυρθεί καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ποτού.

Ένας άνθρωπος που πίνει πολύ αλκοόλ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταματήσει, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξει την συνήθεια στην οποία έχει υπεισέλθει. Από την άλλη πλευρά όταν υπάρχει η θέληση και η δυναμικότητα, υπάρχουν τρόποι για απεξάρτηση.

Τις περισσότερες φορές, είναι αδύνατον κάποιος να μειώσει το αλκοόλ που καταναλώνει, αν δεν ζητήσει ιατρική/ επαγγελματική βοήθεια. Η επίσκεψη σε ένα ειδικευμένο γιατρό ή ακόμη καλύτερα στον οικογενειακό γιατρό μπορεί να βοηθήσει με:

-επιστημονικές συμβουλές και φαρμακευτική υποστήριξη, όπου χρειάζεται
-παραπομπή ενός βαριά αλκοολικού ατόμου, σε κάποιο ειδικευμένο σύμβουλο ή οργανισμό, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Μία άλλη πλευρά του νομίσματος, είναι το γεγονός ότι για έναν βαριά αλκοολικό, η απεξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Εκτός από το υπερβολικό άγχος, μία μειονότητα αλκοολικών εμφανίζει μια πολύ σοβαρή μορφή ασθένειας που ονομάζεται τρομώδες παραλήρημα (delirium tremens, DTs) και μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση ή ακόμη και σπασμούς. Αυτοί οι ασθενείς, είναι καλύτερο να παρακολουθούνται σε ειδική πτέρυγα αποτοξίνωσης, μαζί με υποστηρικτική και φαρμακευτική περίθαλψη, για την καλύτερη έκβασή τους.

Πολλά έχουν κυκλοφορήσει στον επιστημονικό χώρο για την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου φαρμάκου, που χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Η δισουλφιράμη είναι ένα φάρμακο που δίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής και έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει το άτομο από το αλκοόλ. Το σκεύασμα αυτό δεν απομακρύνει την επιθυμία για αλκοόλ, αλλά βοηθά το αλκοολικό άτομο να μην υποκύψει στον πειρασμό της κατανάλωσης.

Οι απόψεις όμως είναι διφορούμενες. Για κάποιους ανθρώπους προσφέρει ανακούφιση, σύμφωνα με ομολογίες πρώην αλκοολικών, μιας και αποσπά την συγκέντρωση του εγκεφάλου σε άλλες δραστηριότητες πέραν του ποτού. Από την άλλη πλευρά, το φάρμακο αυτό, δεν βοηθά όλους όσους το παίρνουν, ούτε αποτελεί πανάκεια στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Κι αυτό, διότι η παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ και δισουλφιράμης, μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις στον οργανισμό του ατόμου, όπως:

-ισχυρούς πονοκεφάλους
-δερματικές φλεγμονές (κοκκίνισμα)
-αίσθηση πίεσης στην περιοχή του στήθους
-δυσφορία

Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, το αλκοόλ έχει και συνέπειες στις διατροφικές μας συνήθειες. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες τους. Το θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού βέβαια καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά του, όπως π.χ τα αναψυκτικά, ο χυμός, ή η ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.


Πηγή: mednutrition.gr



Επιμένω Ελληνικά – Αγοράζω Ελληνικά Προϊόντα


Δεν υπάρχουν σχόλια: