To blog είναι αφιερωμένο στο φίλο μας Νικηφόρο, που έφυγε νωρίς από τη ζωη. Καλό ταξίδι φίλε.... το νου σου

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τα smartphones ξέρουν πού βρίσκονται οι κάτοχοί τους



Στο «μάτι του κυκλώνα» έχουν βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι εταιρείες που προσφέρουν τα λειτουργικά συστήματα πάνω στα οποία βασίζονται τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones).
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη ότι στις συγκεκριμένες συσκευές διατηρούνταν σε κάποιο καλά κρυμμένο αρχείο δεδομένα αναφορικά με το πού βρισκόταν το κινητό τηλέφωνο -και ο κάτοχος τους όπως είναι προφανές- ανά πάσα στιγμή.

Το θέμα ξεκίνησε αρχικά με το iPhone της Apple, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στο Google Android, ενώ αντίστοιχες κατηγορίες έγιναν και για τα Windows Phone 7 της Microsoft. Το αποτέλεσμα είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το συγκεκριμένο ζήτημα να φθάσει να συζητιέται στο αμερικανικό Κογκρέσο και παράλληλα ορισμένοι πολίτες να έχουν στραφεί ακόμη και δικαστικά απέναντι στις εταιρείες, αρχής γενομένης από τη Google.
Το ενσωματωμένο GPS
Σχεδόν όλα τα smartphones που διετέθησαν παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια ενσωματώνουν δέκτη GPS, προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να δει πάνω σε ένα χάρτη πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, ενώ πολλές συσκευές έχουν και εφαρμογές πλοήγησης. Επίσης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι σε θέση να γνωρίζουν -με σχετική ακρίβεια μερικών μέτρων- πού βρίσκεται μία συσκευή. Κάτι που έχει αποδειχθεί αρκετά χρήσιμο, ιδίως όσον αφορά τη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Αυτό είναι γνωστό και σχεδόν όλοι οι χρήστες smartphones το γνωρίζουν και το αποδέχονται.
Αυτό που δεν ήταν γνωστό και εντόπισαν ειδικοί σε θέματα ασφαλείας είναι πως τα smartphones που χρησιμοποιούν το iOS της Apple (δηλαδή το iPhone) ή το Android της Google ή το WP7 της Microsoft, αποθηκεύουν τα γεωγραφικά δεδομένα που σχετίζονται με το πού βρίσκεται η συσκευή. Μάλιστα, στην περίπτωση του iPhone, το συγκεκριμένο αρχείο αποθηκεύεται στο iTunes, κάθε φορά που ο χρήστης θέλει να συγχρονίσει τα δεδομένα της συσκευής με εκείνα στον υπολογιστή του! Το τελευταίο στοιχείο ήταν εκείνο που προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις. Πάντως, η Apple έσπευσε να ανακοινώσει ότι η τελευταία αναβάθμιση του iOS (4.3.3) δίνει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ επιμένει ότι δεν παρακολουθεί τους χρήστες iPhone.
Αδιευκρίνιστοι λόγοι
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως -επισήμως τουλάχιστον- δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι είναι οι λόγοι που ώθησαν τους δημιουργούς πλατφορμών να ενσωματώσουν αυτή τη δυνατότητα «εντοπισμού». Ορισμένες από τις εταιρείες το κάνουν προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση της συσκευής σε τομείς όπως η κάλυψη.
Μία άλλη άποψη είναι ότι με αυτό τον τρόπο προετοιμάζονται για να προσφέρουν υπηρεσίες που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το πού βρίσκεται ο χρήστης. Όμως, αυτό θα μπορούσε να γίνεται και με τη συγκατάθεση του χρήστη. Άλλωστε, υπάρχουν εφαρμογές όπως το Foursquare ή το Facebook Places όπου ο χρήστης δηλώνει από μόνος του πού βρίσκεται, και συνήθως συναινεί να ενημερώνεται για προσφορές ή διαφημίσεις που να είναι σχετικές με τη θέση του.
Μία άλλη άποψη είναι ότι αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας για να είναι εφικτός ο εντοπισμός ενός smartphone σε περίπτωση κλοπής του. Και πάλι, όμως, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, κυρίως, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ίσως, η απάντηση να δοθεί όταν η υπόθεση φθάσει στα δικαστήρια ή στα έδρανα κάποιας επιτροπής του Κογκρέσου.

info: imerisia.gr Του Δημήτρη Μαλλά

Δεν υπάρχουν σχόλια: